Elevii romani au lucrat impreuna cu colegii lor norvegieni pentru a gasi solutii sustenabile la provocari din domeniul protectiei mediului, dezvoltarii durabile si energiei. Initiativa face parte din proiectul educational Greenovation Challenge, la care iau parte peste 900 de liceeni din zone montane ale Romaniei si Norvegiei.
Ideea lor – EnergyGround – a fost declarata castigatoare intr-o competitie de proiecte de sustenabilitate, organizata in Norvegia cu ocazia unui schimb de experienta romana-norvegian, ce a implicat, in perioada 29 septembrie – 3 octombrie, elevi romani si norvegieni, impreuna cu profesorii lor. Initiativa face parte din proiectul Greenovation Challenge, derulat la nivel national de organizatia Junior Achievement (JA) Romania. Echipa din Romania a fost reprezentata de elevi si profesori de la Colegiul Alexandru cel Bun (Gura Humorului), Liceul Constantin Brancoveanu (Horezu), Liceul Teoretic Mircea Eliade (Intorsura Buzaului), Colegiul de Informatica (Piatra-Neamt) si de voluntari ai Asociatiei Romontana.
Parcul EnergyGround, conceput de liceeni, permite producerea si stocarea de energie in urma activitatilor sportive. In acest loc de joaca al viitorului, activitati precum pedalatul sau saritul corzii transforma miscarea in energie cu ajutorul unor echipamente speciale, dotate cu senzori, panouri fotovoltaice si cu monitoare pe care ruleaza animatii explicative despre energia regenerabila.
Tinerii au lucrat in echipe mixte pentru a rezolva o provocare de dezvoltare durabila cu abordare cat mai creativa, avand de ales intre doua teme: energia regenerabila si casa viitorului. “Greenovation Camp constituie un fantastic exercitiu de socializare care reuseste sa creeze punti de legatura intre experienta Norvegiei si a Romaniei in domeniul dezvoltarii durabile, cu atentie deosebita acordata aspectelor ce tin de utilizarea inteligenta a resurselor regenerabile. Ne simtim privilegiati sa aducem o contributie acestor activitati care sunt, de fapt, un generator de idei, menit sa sustina dezvoltarea durabila a zonelor de munte”, a spus Andrei Coca, asistent de proiect in cadrul Asociatiei Romontana, partener al proiectului.
Vizita in Norvegia le-a permis elevilor romani sa dobandeasca noi cunostinte in domeniul dezvoltarii durabile si sa experimenteze modul de lucru si de interactiune dintr-o companie multinationala, prin dezvoltarea abilitatilor de inovare, munca in echipa, socializare, coordonare, gandire critica si cooperare intr-o limba straina cu coechipieri necunoscuti, provenind dintr-o cultura diferita.
In primul an al proiectului Greenovation Challenge, peste 500 de elevi din 14 localitati din zone montane din Romania au parcurs activitati de educatie ecologica la clasa cu ajutorul materialelor educationale gratuite si au participat la webinarii despre competitie, sustenabilitate si despre competentele de care au nevoie pentru o viitoare cariera intr-un domeniu in crestere – protejarea mediului si a resurselor.
Proiectul este derulat in parteneriat cu Asociatia Romontana si cu organizatia Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) din Norvegia si implica, in perioada 2014-2016, peste 900 de elevi si 40 de profesori de liceu din zone montane din Romania si Norvegia. (A.D.).